Tetsubin

IMG_20180508_172100

Vaikka koko ajan yritän sanoa “tsetsubin”, tämän japanilaisen valurautaisen pannun oikea nimi on tetsubin. Ostin pannun viimeisenä teetyöpäivänäni Teekauppa Veiströmissä, josta lähdin nyt kirjoitusvapaalle (saattaa olla, että tämä blogikin päivittyy pikkuisen enemmän, kun istun koko kesän kirjoittamassa ja juomassa teetä).

Oma tetsubinini on yhden desilitran kokoinen. Se on emaloimaton, eli koko pannu sisäpintaa myöten on valurautaa. (Olen ihastunut valurautapannujen helppouteen, mutta tähän asti olen omistanut vain sisäpuolelta emaloituja pannuja.)

Tetsubinia käytetään perinteisesti veden keittämiseen teetä varten, ja ajatuksena on, että veden keittäminen valurautapannussa muuttaa veden makua siten, että se vaikuttaa teen makuun (tietysti hyvään suuntaan). Sen, mitä olen tetsubineista lueskellut, olen ymmärtänyt, että pannu sopii vihreälle ja valkoiselle teelle sekä pu erhille – oolongin ja mustan teen makuja se typistää.

Koska pannuni nyt tosiaan on vain 1 dl:n kokoinen, en ole alkanut keitellä siinä vettä. Olen käyttänyt sitä teen hauduttamiseen, mikä sekin on (lähteestä vähän riippuen) ihan oikea tapa käyttää pannua, sillä vaikka valurautaisissa pannuissa ihan alun perin vain keitettiin vettä, niitä alettiin pian käyttää myös teen hauduttamiseen.

Valurautapannua ei saa pestä pesuaineilla, joten puhdistin sen sienellä ja kiehuvalla vedellä muutamaan kertaan. Sitten vain teetä hauduttamaan!

Koska pannun tuoksu on vahvan rautainen, pelkäsin hauduttaa siinä vihreää teetä ja aloitin pu erhista. Aika pian kuitenkin tajusin, että pu erh on luonteeltaan niin voimakkaan makuista, etten erota pannun vaikutusta teen makuun. Siirryin sitten rohkeasti valkoiseen pai mu tan -teehen.

Ja arvatkaapa mitä? Teestä tuli kirkkaan makuista, kuin se olisi valmistettu jäisen vuoristopuron veteen. Vaikutus oli niin selvä ja järisyttävä, etten ollut uskoa sitä. Haudutin sitten heti perään (kokeilut ovat helppoja, kun pannu on niin pieni) vihreää teetä (nepalilaista SFTGFOP:ia), ja vaikutus makuun oli sama: lievä metallisuus, joka kirkastaa teen maun ja luo hämmentävän hienoja aromeja. IMG_20180514_174011

Olen hauduttanut pannussa sekä gongfu-tyylisesti (runsaasti teenlehtiä suoraan pannuun ja lyhyitä haudutusaikoja) että sihdin avulla (minulta sattui löytymään yksi juuri pannuun sopiva minisihti). Sihdin kanssa hauduttaminen on helpompaa, koska rautainen pannu ei saisi seistä pitkään täynnä märkiä teenlehtiä, ja sihdin kanssa ne on helppo ottaa pannusta pois.

Hauduttamisen jälkeen pannu huuhdellaan kuumalla vedellä ja kuivataan. Jos sen jättää märkänä seisomaan, se ruostuu.

Olen niin ihastunut pannuuni, että melkein otin sen mukaan kirjoitusmatkalle Kemiöön. En ottanut, ja kaduin sitä kolme päivää. Tästä eteenpäin kannan sitä mukanani, kuulkaa! Se on pieni ja kestävä, eli juuri sopiva matkapannu.

Olen myös lukenut väitteitä siitä, että valurautaisesta pannusta irtoaa teehen rautaa, mikä on terveellistä. Toisaalta tee vähentää raudan imeytymistä, joten kuka näistä tietää. Pannussa haudutetun teen maku jää kuitenkin kiehtomaan ja tekee mieli kokeilla kaikkea mahdollista teetä. Miltä tuo maistuisi tetsubinista? Entä tuo?

 

 

Advertisements

One thought on “Tetsubin”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s