Tiibetiläinen pu erh (T-House)

IMG_20180120_102349

Oletteko huomanneet, että tein blogin alasivulle Teekaapin? Se on elävä listaus teestä, jota kotonani on (mustat teet ja pu erhit ovat kummallisesti saaneet vallan, koska en juurikaan juo niitä – ne lisääntyvät, mutteivät vähene).

Tiibetiläinen pu erh ei enää löydy listalta, koska jyväskyläläinen T-House myy sitä kerta-annospusseissa. Haudutin kerta-annoksen tänään aamuteeksi.

Pu erh on minulle vähän hankala tee, koska se piristää niin paljon, etten voi juoda sitä muutoin kuin aamulla. Aamulla taas en yleensä juo teetä, koska jos lähden töihin kahdeksaksi, en viitsi herätä niin aikaisin, että ehtisin haudutella pu erhit kuuteen kertaan ja maistella teetä rauhassa.

Pu erh on siis viikonlopputeetä: aamuihin, jolloin saa jäädä kotiin.

Kun kävin T-Housessa joulukuussa, nuuhkin kaikki kaupan testeripurkit läpi. Jostain syystä purkeissa oli tosi vähän teenlehtiä, joten monen teen tuoksusta oli vaikea saada otetta. Tähän pu erhiin kuitenkin ihastuin.

Kullanväristen teenlehtien tuoksu on raikas ja kevyt. Ja koska teetä myydään tosiaan ihan pieninä annoksina, uskoin sen tulevan myös juoduksi. (Vaikka pu erh vain paranee ikääntyessään, ei toki ole mitään järkeä koota kotiin kuutta eri pu erhia ikääntymään, kuten olen jostain syystä tehnyt. (Okei, olen saanut niistä ainakin puolet lahjaksi, joten ihan oma vikani tilanne ei ole.))IMG_20180120_095922

Haudutusohjetta pussissa ei ollut, joten otin pu erhille omistamani 3,5 dl:n savipannun, kippasin pussillisen teenlehtiä siivilään, lämmitin veden lähes kiehuvaksi ja haudutin minuutin.

Lopputulos on hyvä. Tee on maultaan pehmeää, lähes kermaista. Siinä on pieni mustaan teehen vivahtava, hapettunut maku, muttei mitään päällekäyvää tai tunkkaista. Tätähän voi juoda vaikka miten paljon ilman, että pu erhille usein ominainen, voimakas ja maanläheinen maku alkaisi tökkiä.

Haudutin toisen pannullisen samalla tavalla. Teestä tuli nyt vahvempaa ja tummempaa, mutta yhä lempeän makuista. Nyt juomasta alkaa löytyä myös ylikypsän hedelmän aromeja.

Kaksi pannullista pu erhia on aika runsaasti, joten jätän kolmannen haudutuksen tekemättä. Teenlehdethän voi laittaa jääkaappiin odottamaan, jos haudutusten väli venyy moneksi tunniksi. Taidan tehdä juuri niin, ja testata lisää myöhemmin.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s