Siniherne (Teekauppa Veiström)

IMG_20170310_205300
Sain Teekauppa Veiströmistä pari viikkoa sitten maistiaisiksi siniherneen kukkia. Suhteeni tähän yrttihaudukkeeseen on ollut vähän kaksijakoinen, minkä vuoksi kirjoitankin siitä vasta nyt. Yritän sanallistaa kokemukseni. Kas näin:

Siniherneen kukista haudutettu (ohje on 100 °C, 5 min.) juoma on sinistä. Sellaista oikein kirkkaan ja syvän sinistä. Hauduketta on vaikea juoda ajatellen puhtaasti sen makua. Väri on niin oleellinen osa sitä, miltä jokin maistuu.

Mutta. Olen juonut tätä hauduketta sinisestä mukista, jolloin sen väri katoaa silmistä. Maistellut sitä valkoisesta kupista, oikein sinisen hohtavana. Juonut sitä silmät kiinni.

Ja herneeltähän se vähän maistuu! Juoma on mietoa, lempeää, eikä oikeastaan yhtään yrttistä (sillä tavalla kuin yrttihauduke joskus on vähän turhankin yrttistä, suorastaan niittyistä).

IMG_20170310_210220

Jos en tietäisi tuotteen olevan sinihernettä, maistuisiko se herneeltä? Vaikea sanoa. Maku on joka tapauksessa jopa vähän jauhoinen (syön usein kikhernejauhoista paistettuja lättyjä, ja sen lättytaikinan herneinen tuoksu tuo mieleen tämän juoman maun). Maku on kuitenkin todella hienovarainen. Mitään hernekeittoa ei siis tarvitse pelätä saavansa.

Haudukkeen väriin liittyy myös temppu. En koskaan muista ostaa sitruunaa, joten hedelmäkiposta löytynyt hapan veriappelsiini saa nyt demonstroida tätä happamuuden aiheuttamaa värimuutosta. Muutama pisara veriappelsiinimehua ja kas! tee on violettia. (Sitruunalla olen saanut siitä jopa lähes pinkkiä.)

Ja täytyihän sitä veriappelsiinistakin versiota maistaa. Maku oli hyvä, suorastaan yllättävän hyvä. Siniherne taittaa vähän sitä happamuutta, mutta antaa appelsiinin kuitenkin maistua raikkaana. Pidän tästä juomasta oikeastaan enemmän näin sitruksella höystettynä.

Vaikken oikein osaa elää siniherneen kanssa vielä (en tartu siihen mitenkään päivittäin), se saa kyllä pohtimaan värin mahdollisuuksia. Esimerkiksi viime viikolla olin ystäväni lapsen synttäreillä, joilla tarjolla oli sinistä kakkua ja sinistä sinihernejuomaa. Myös kattaus oli pääsääntöisesti sininen.

17142516_10212450638561429_1445326330_o

Väri herättää kiinnostusta ja tavallaan myös vastustusta. Juomaa on ihanaa maistella kuumana, mutta kylmänä se alkaa puistattaa minua, koska sininen vesi näyttää akvarellisiveltimen pesuvedeltä. (Tämä on vähän naurettavaa, ja yritän opetella pelosta eroon.)

Veriappelsiini oli tämän haudukkeen maustamisessa oikeasti iloinen yllätys! Sitruunalla maustettuun haudukkeeseen verrattuna appelsiini tuo juomaan vähän enemmän makeutta, ja lopputulos on mehumainen mutta ei liian makea.

Siniherneestä on lähiaikoina kirjoittanut myös Uuttaja-blogi.

Ja sitten ne sidonnaisuudet: Sen lisäksi, että sain siniherneen kukat Teekauppa Veiströmistä, olen kaupassa nykyään myös töissä. Näiden tosiasioiden kautta tätä bloggausta tulee siis lukea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s