Japan Hojicha, Uji (Teekauppa Veiström)

img_20161206_093328

Hojicha! Tässäpä uudenlainen teetuttavuus. Hojicha on paahdettua vihreää teetä, joka tarinan mukaan syntyi 100 vuotta sitten siten, että teekauppiaan varasto oli vanhentumassa, ja hän päätti pidentää teen ikää paahtamalla sen. Tämän kertoo mm. Wikipedia.

Olen suuri genmaichan ystävä (paahdettua riisiä teen mausteena), joten teekauppias Veiström ehdotti eilen kokeilemaan myös hojichaa. Haistoin teenlehtiä ja totesin, että tätä on saatava. Tuoksu on huumaavaa sekoitus paahdettua pähkinää, merilevää ja jotain muutakin, ehkä jotain metsäistä, lähes sammaleista.

Teenlehdet ovat niin paahdettuja, että ne ovat ruskeita. Noudatin pakkauksen haudutusohjetta (80°C, 2 min.), vaikka esim. tuossa Wikipedian artikkelissa on ihan erilaiset ohjeet. img_20161206_094223

Lopputulos: Tee on yllättävän väristä, punertavan ruskeaa. Se tuoksuu miedosti palaneelta. Maku on hienon paahteinen (sanotaan taas että pähkinäinen), ja jälkimaku on hämmästyttävän salmiakkinen. Tiedättehän sellaiset ruskeat salmiakit, jotka maistuvat ihan pikkuisen lääkkeeltä? Juuri sellainen maku jää kitalakeen, kun teen on nielaissut.

(Maku on kyllä niin monisyinen, etten tee sille lainkaan kunniaa yrittämällä sanoittaa sitä näin. Jotain ihanaa on tässä paikoin melkein liian kärähtäneessä maussa.)

Eilisiltana tämä tuntui melko tuhdilta teeltä, ja hetken pelkäsin, että tämä on minulle liikaa. Nyt kun juon tätä uudestaan, ei tämä niin hurjaa olekaan. Ainut, mikä estää juomasta tätä monta kupillista kerralla, on teen kuivaava vaikutus: suuta kuivaa, pakko saada lasillinen-pari vettä.

(Haudutin teetä kaksi kertaa. Pakkauksen mukaan se kestää kolmekin haudutusta.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s