Sheng pu’er (Teepolku)

img_20161001_143852

Kävin Turussa Teepolussa eilen. Pelkään kauppoja, joissa on paljon kalliita pannuja kaikkialla, ja vähän epäonnisesti onnistuin jopa pudottamaan (nyt te luulette, että kalliin pannun, mutta onneksi ei!) hyllyltä metallisen hintatelinesysteemin. Kauhuni teekauppoja kohtaan vain kasvoi. Tuntuu, että olen reppu selässä ja pitkä takki päällä vain katastrofi, joka odottaa tapahtumistaan.

No, onnellisempiin asioihin: ostin viimein itselleni yhden desilitran vetävän haudutusastian. Onko tämä nyt sitten gaiwan, vaikka tässä onkin nokka (ja siinä on tuollainen sihti helpottamaan lehtien kanssa toimimista)? Sattumalta se sopii sinivalkoisiin pikkukuppeihini, joten saan varsin kauniita kuvia. Ja onpa siitä hyvä kaataa teetä! Täydellisen käytännöllinen muotoilu. (Olen haaveillut sellaisesta perinteisestä gaiwanista pitkään, mutta katsotaan, milloin olen valmis sellaiseen.)img_20161001_144506

Päätin testata Teepolusta ostamaani kiinalaista sheng pu’er-teetä. Kerrankin minulla on niin pieni haudutuskipponen, että voin juoda siitä useamman haudutuksen peräjälkeen joutumatta juomaan litroittain. Olen onnellinen! Teen ensimmäisen haudutuksen!

On kivaa, että teepaketissa on sanallisesti avattu makuja, joita teestä tulisi löytyä. Se helpottaa makujen luokittelua. Pakkauksessa mainitut savuinen ja nahkainen löytyivät heti tuoksusta. Tuoksu on myös yllättävän makea, sellainen makean savuinen. Eläimellinen nahantuoksukin tuntui välittömästi.img_20161001_144514

Tee on vaaleaa, mutten tiedä, annostelinko lehtiä väärin. 1 dl:n kuppiin pitää vähän totuttautua. En uskaltanut laittaa siihen ihan sitä reilua ruokalusikallista, joka on pussin tarjoama ohje myös alle 5 dl:n pannuihin. (Katselin sitten vähän opetusvideoita, ja alan uskoa, että kyllä vain, reilu ruokalusikallinen teenlehtiä tuollaiseen pikkuruiseen haudutusastiaan. Hurjaa. Ensi kerralla sitten!)

Maku on joka tapauksessa mainio, raikas (yllättävää pu’erille). Tuttua pu’erin navettamaisuutta en löytänyt lainkaan. Minusta maku muistuttaa mustaa teetä, savuista lapsang souchongia.

Toisen haudutuksen kohdalla makuun tuli mukaan tervaisuutta. Maku on yhä vienosti makea ja erinomainen. Teen väri on todella kaunis, eikä lainkaan haittaa tuijotella sitä odotellessa, että 100-asteinen tee vähän jäähtyy.

Kolmannen haudutuksen väri on vahvempi, se on toffeenväristä (toffeeta nyt on niin sataa erilaista, että luokitellaan tämä tarkemmin kermatoffeeksi). Savu korostuu maussa muiden vivahteiden yli haudutus haudutukselta. Makeus katoaa vähitellen.

Jatkan hauduttamista.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s