Pu erh

puerh1

Pidän pu erhista. Ensimmäisellä kerralla tee oli toki järkytys – se tuoksuu ja maistuu hyvin navettaiselta. Sitten siihen tottuu, ja sen maanläheisyydessä on jotain lämpimän turvallista.

Olen hankkinut kotiin lähinnä niitä pienimpiä pu erh -kakkuja. Ne ovat käteviä. Ei tarvitse lohkoa kakkua sen kummemmin, vaan voi hauduttaa aina sen puolen litran pannullisen yhdestä kakusta. Ja hauduttaa sen ainakin 5 kertaa.puerh2

(Tämä on muuten vähän ärsyttävää monta kertaa haudutettavissa teelaaduissa. Miten niitä voi juoda niin paljon, että kaikki haudutukset tulevat hyödynnetyiksi? Pu erhin tapauksessa olen ratkaissut ongelman laittamalla kosteat teenlehdet siivilässään minigrip-pussiin ja yöksi jääkaappiin. Näin voimakkaan makuisen teen kohdalla en ainakaan ole huomannut maussa mitään ihmeellistä seuraavanakaan päivänä, ja hauduttaminen voi jatkua.)

Pienten pu erh -kakkujen maku ei muuten ole mitenkään erityisen voimakas, kun siihen tottuu. Olenkin alkanut kaivata vahvempaa pu erhia. Ystävä toi minulle Kiinasta irto- pu erhia, jonka paketissa ei lukenut muuta kuin ”100 °C, wash first”. Jo teenlehtien tuoksu on niin tymäkkä, että tiesin saavani teestä totuttua vahvemman elämyksen.

En tiennyt, pitääkö teenlehdet pestä kuumassa vai kylmässä. Olen huuhdellut niitä kuumalla, ja hauduttanut sitten noin minuutin. Tee ei petä: tuoksunsa mukaisesti se maistuu todella multaiselta ja vahvalta. Juon tässä tämän päivän neljättä haudutusta, ja samaa tahtia kuin teen väri muuttuu punaisemmaksi, sen maku muuttuu pehmeämmän multaiseksi. Kaikki vähäinenkin kitkeryys poistuu haudutusten myötä.

Pu erh on minulle kyllä enemmän talven tee. Se alkaa lämmittää sisäisesti, kun sitä juo rauhassa pitkin päivää. Iltateeksi se ei ainakaan minulle sovi. Kerran kokeilin, ja valvoin (aivot ylikierroksilla) aamuneljään.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s